Sağlıklı İletişim

Birkaç ay önce, görevliden sandviçimin dilimlenip tost makinasında bastırılmasını istedim. Böylece sevdiğim gibi tereyağı eriyecekti. Bana sandviçimin ince dilimlenmiş ve tost yapılmış olarak masama geleceğini garanti etti. Yumruğumdan daha küçük olan sandviç masama geldiğinde, yedi küçük dilim halindeydi. Ben sandviçimin simit gibi ortadan ikiye bölünerek tost edilmesini istemiştim. Görevli çok küçük olan sandviçi ekmek dilimleyiciye koymuş ve mini tostlar yapmıştı. Üstünde daha fazla tereyağı! Nefis!

Aile, arkadaş ve diğer insanlarla iletişim kurmaya çalışırız. İletişim, başkalarıyla birlikte olmak, fikirleri paylaşmak, işleri tamamlamak ve hikayemizi anlatmak için gereklidir. İletişim kurduğumuz konuda karşımızdakini anlamaya çabalarız ve bazen ince dilimlenmiş tost veya dilimlenmeden tost edilmiş ekmek olarak sonuçlanır.

Kelimeler ne kadar önemlidir?
Etkili iletişim hakkında bilgi edinmek için internette araştırma yaparsanız, 1971’de Profesör Albert Mehrabian’ın iletişimin sadece% 7’sinin kullandığımız kelimelerden oluştuğu tezini görürsünüz.

Kelimeler Neden Zordur
Hepimizde iletişim kurmaya çalışırken kullandığımız kelimelerin zihinsel resimleri vardır. Bu yüzden, insanlar sözlerimizi kendi bağlamlarından yorumlar. Bazı bağlamlar şunları içerir:

  • Nesiller Boyunca
  • Kültürel
  • Cinsiyet Temelli

Dilimli sandviç siparişimi alan bayan, işyerinde dilimleyici olarak görevinde yeniydi. Küçük sandviçimi dilimleyiciye koyup bana ince dilimli tost vermeye istekliydi. Aynı basit iki kelimeyle farklı iki anlam ortaya çıkabilir. Bir kelimeyle cinsiyet temelliye örnek vermek gerekirse takım kelimesinin tanımına bakabiliriz. Deborah Tannen’e göre, “O (erkek) Söyler”, “O (kadın) Söyler” denilen “Söyler” dizisinde, erkeklerin genellikle takım kelimesini bir Lider/İzleyici bakış açısıyla yorumladıkları gözükür. Bir kişi bir işten sorumludur ve bir sorunu çözmek ya da hedefe ulaşmak için gerekli bilgiyi ve yapılacak işleri sağlayacaktır. Öte yandan, birçok kadın bir takımdaki herkesin eşit olduğunu ve itibarı hak eden öneriler sunabileceğini düşünür. Erkekleri ve kadınları, kelimeyi tanımlamadan ve süreci anlatmadan (lider / izleyici ya da eşit roller açısından) birlikte takıma alınca; her cinsiyet kendi farklı tanımlarını uygulamaya çalışacağı için çatışma çıkacaktır. Eğer iletişim kuramayan bir liderseniz, önce kullandığınız kelimeleri tanımlayarak işe başlayın.

İltişimin diğer %93ü:
Kelimelere ek olarak, iletişim Ses ve Beden Dili Tonundan oluşur. Ses tonu % 38, vücut dili ise % 55 oranındadır. İşlemsel Analizi kullanarak, üç temel ses tonunu tanımlayabiliriz: Yetişkin, Ebeveyn ve Çocuk. Yetişkin sesi işbirlikçi, saygılı ve açık fikirlidir. Ebeveyn tonu otoriter, patronluk taslayan ve farklı bir görüşe kapalıdır. Çocuk sesi, mızmız, saygısız ve alaycı bir tondur. Bir konuşmacı istediği sonuca göre kendi ses tonunu seçmelidir.

Beden Dili iletişimin önemli bir parçasıdır. Şunu hayal edin: İki kişi bir masada konuşuyor. Tartışma sırasında, ikisi de birbirlerine doğru eğiliyorlar. Onların vücut dili, konuşmaya tam olarak katıldıklarını gösterir. Aniden içlerinden biri arkasına yaslanıyor ve kollarını kavuşturuyor. Bu kişi kendini konuşmaya kapatıyor demektir. Artık iletişimde değil ve bunu da beden diliyle ortaya koyuyor.

Restauranta Dönelim
Bir dahaki sefere dilimlenmiş tost ekmeği sipariş ettiğimde, sandviçimin ince dilimlenmiş ve tost yapılmış olmasını rica ettim. Dilimlenmiş kelimesini söylediğimde, yan yana dilimi göstermek için elimle bir yan dilim yaptım. Sözlerim anlaşıldı ve çalışan kibar ses tonumu anladı. Sandviçim tek tek dilimlenmiş ve tost edilmiş mükemmel bir şekilde geldi. Etkili iletişim kelimeleri, uygun ses tonlarını ve etkili vücut dilini kapsar. İyi iletişim kuramıyorsanız, bu üç bölümden hangisini ele alacağınızı, hangisinde değişiklik yapacağınızı ve daha etkili bir şekilde iletişim kuracağınızı belirleyin.

Düşündüren Sorular:

  1. Diğerlerin ne demeye çalıştığınızı tam olarak anlaması için hangi kelimeleri tanımlamaya ihtiyacınız var?
  2. En son birisiyle tartıştığınızda hangi ses tonunu kullandınız? Karşınızdaki hangi tonu kullandı? Bu her ikiniz hakkında ne anlatıyor?
  3. Başkalarıyla genelde hangi vücut diliyle iletişim kurarsınız?
  4. Başkalarıyla hangi kelimelerle, hangi tonla ve vücut diliyle iletişim kurarsınız?
  5. Tanrı ile olan iletişiminizde kelimeleri, ses tonunuzu ve vücut dilinizi nasıl kullanırsınız?
  6. Daha etkili bir şekilde iletişim kurması için kime yardım edebilirsiniz?

Dr. Kim Jessie, DMin
Her Hakkın Saklıdır!